Yazılar

Doğrulayıcılar YouTube’u ‘çevrimiçi dezenformasyonun ana kanalı’ olarak etiketliyor

Dünyanın dört bir yanındaki doğrulama kuruluşları, YouTube’un platformda yanlış bilgilerin yayılmasını önlemek için yeterli çabayı göstermediğini söylüyor.

Yaklaşık 80 grup, Google’a ait platformun CEO’su Susan Wojcicki’ye ortak bir mektup imzaladı.

Mektup, “dünya çapında çevrimiçi dezenformasyon ve yanlış bilgilendirmenin ana kanallarından biri” olduğunu söylüyor.

Kuruluşlar, YouTube’un aşı karşıtı videolara ve seçim dezenformasyonlarına karşı daha sıkı önlem almasını istiyor.

Avrupa, Afrika, Asya, Orta Doğu ve Amerika’dan imzacılar arasında Birleşik Krallık Full Fact yardım kuruluşu ve Washington Post’un bilgi kontrol ekibi yer alıyor.

Mektup ne diyor?
Açık mektupta “geçim kaynakları mahvoldu ve çok fazla insan sevdiklerini dezenformasyona kaptırdı” yazıyor.

YouTube’u sorunu çözmek için yeterli çabayı göstermemekle suçluyor ve “platformunun vicdansız aktörler tarafından başkalarını manipüle etmek ve sömürmek için silahlandırılmasına izin veriyor” diyerek devam ediyor.

Yanlış içerik İngilizce olmadığında veya gelişmekte olan ülkelerden kaynaklandığında sorun daha karmaşık hale geliyor.

Mektup, YouTube’un içerik politikalarının radarına giren, gerçek hayatta zarar verme potansiyeline sahip dünya çapındaki örnekleri listeliyor. Bunların “yetersiz” olduğunu ve çalışmadığını söylüyor.

Doğrulama grupları şunları talep etti:

Platformdaki dezenformasyon hakkında anlamlı şeffaflık taahhüdü
Yalnızca videoları silmek yerine daha fazla bağlam ve hata
Tekrarlayan suçlulara karşı eylem
İngilizce dışındaki dillerde yanlış bilgiyle mücadele için artan çaba
Mektupta, YouTube’un “kullanıcılarına aktif olarak yanlış bilgi vermemesini veya güvenilir olmayan kanallardan gelen içeriği önermemesini” sağlamak için öneri algoritmalarını da düzeltmesi gerektiği belirtiliyor.

YouTube sözcüsü Elena Hernandez , Guardian’a şirketin “insanları güvenilir içeriğe bağlama, sınırda yanlış bilgilerin yayılmasını azaltma ve ihlal edici videoları kaldırma” yollarına zaten yatırım yaptığını söyledi.

“Her zaman iyileştirmenin anlamlı yollarını arıyoruz ve doğrulama topluluğu ile çalışmalarımızı güçlendirmeye devam edeceğiz.”

Gerçek dünyadaki zararlar
Covid-19 pandemisi virüs ve aşılar hakkında yanlış bilgilerde bir artış görürken, YouTube ve Facebook, WhatsApp ve Twitter gibi diğer sosyal medya platformları yıllardır sahte haberleri ve komplo teorilerini destekleyen içeriklerle boğuşuyor.

Bunlara seçim sahtekarlığı, nefret söylemi, “yeni dünya düzeni” gibi düzmece kavramlara dayalı komplo teorileri ve QAnon komplosu dahildir. Eleştirmenler, platformların yaralanmalara, ölüme ve ailelerin dağılmasına neden olan dezenformasyonla mücadele etmek için yeterince çaba göstermediğini söylüyor.

Geçen yıl, aşı olmayı reddettikten sonra Covid-19’dan ölen bir İngiliz adam – ailesine göre – çevrimiçi aşı karşıtı içerikten etkilenerek “korkunç bir hata” yaptı.

2020’de Florida taksi şoförü Brian Lee Hitchens , pandeminin bir aldatmaca olduğunu iddia eden Facebook içeriğinden etkilendikten sonra karısını Covid-19’a kaptırdı .

YouTube geçen yıl, aşı karşıtı tüm yanlış bilgileri platformundan kaldıracağını ve Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun yayınladığı videoları koronavirüs hakkında yanlış bilgi yaydıkları için sileceğini duyurdu.

Full Fact CEO’su Will Moy BBC’ye, YouTube’u bilgi ekosistemini geliştirmek için bağımsız teyitçilerle çalışmaya çağırdığını söyledi.

“Kötü bilgi hayatları mahveder. Dünyadaki diğer teyitçiler gibi Full Fact de YouTube’da zararlı içerik örnekleri gördü” dedi.

“YouTube, diğer internet şirketleri gibi şimdiye kadar kendi ödevlerini işaretlemelerine izin verildi. Kötü bilgilerin nasıl ele alınacağına veya bu konuda ne kadar şeffaf olunacağına karar vermek internet şirketlerine bırakılamaz.”

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu